Вкупно посетители

 

Почитувани, Секторот за управување со ИПАРД при  Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство Ве поканува на информативен настан на тема: „Можности кои ги нуди ИПАРД Програмата 2014-2020” кои ќе се одржи во :

Инфо ден „ Можности кои ги нуди ИПАРД Програмата 2014-2020” одржан во Битола

Битола 02.02.2017 


1

Пред отварањето на новата ИПАРД програма 2014-2020 година, пелагониските земјоделции,микро, мали и средни претпријатија и задруги имаа можност да се запознаат со условите и… Повеќе

Информативен ден во Могила за Можностите кои ги нуди ИПАРД Програмата 2014-2020

Могила, 01.02.201

mogila 1mogila2

Голема  заинтересираност на  земјоделците во Могила  за ИПАРД  Програмата 2014-2020.На овој настан се презентираа трите мерки кои ќе бидат објавени во првиот повик. Земјоделците се информираа… Повеќе

Огромна заинтересираност на прилепските земјоделци за ИПАРД Програмата 2014-2020

Прилеп, 01.02.2017 

 

 

bitola 3

ИПАРД Програмата 2014-2020 презентирана пред прилепските земјоделци од страна на претставници на Министерството за земјоделство во соработка со Агенцијата за поддршка на руралниот развој , Агенцијата за финансиска поддршка на земјоделството и руралниот развој, Општина Прилеп и Центарот за развој на пелагонискиот плански регион .Се презентираа трите мерки кои ќе бидат објавени во првиот повик од новата програма . Земјоделците ги добија сите потребни информации како да аплицираат за оваа програма.ИПАРД Програмата 2014-2020 во однос на ИПАРД  2007-2013 има одредени измени, особено во делот на растителното производство каде што е внесено и поледелството како можност за инвестиции. Во овој програмски период од 2014 до 2020 година се очекува искористеноста на средствата да биде многу поголема затоа што во минатото беа лимитирани поледелските култури како и   живинарските фарми со конзумно јајце не во ИПАРД 2007-20013. Со измените  бројот на земјоделски култури со кои може да се конкурира, особено во регион, Прилеп, Кривогаштани и Долнени, каде житните култури ги има во големи површини и каде скоро секое семејство има засадено вакви површини. Минималниот праг  е 10 декари .

Игор Гулабоски од фабриката за преработка на овошје и зеленчук “Бим Фуд” го сподели своите позитивни искуства со ИПАРД Програмата 2007-2013. Игор вели стануваше збор за набавка на нова опрема за фабриката за преработка на овошје и зеленчук каде  два пати користевме  средства од ИПАРД Програмата. Процедурата за добивање средства  не е толку едноставна, има правила, но доколку се придржуваш кон нив ништо не е сложено. Значи нашите машини сите беа од други држави, бидејќи не се произведуваат кај нас, целата таа потребна документација требаше да се среди, да се преведи, но доколку се јавеше некаков проблем од самата Агенција не известуваше со рок за корекција. Значи се се решава доколку се оди според програмата која се нуди. Планираме сега повторно да аплицираме и за ИПАРД 2 програмата и повторно тие средства би ги искористиле за набавување на машини и осовременување на производството.

Повеќе

Штип 31 јануари 2017Одржан информативен ден за Можностите кои ги нуди ИПАРД Програмата 2014-2020

 

STIP 6

Претставници на Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство (МЗШВ)  на земјоделците од штипско-карбинкиот регион им ја презентираа ИПАРД 2 Програмата која  нуди поголемо… Повеќе


Регистрирајте се на нашата веб страна за да ги добивате новостите од ИПАРД.февруари 2018
M T W T F S S
« Jan    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728